Як Amazon вдається впроваджувати інновації? Методика PRFAQ

GeekHub
5 min readAug 27, 2020

--

Фото: @simon_bak (Unsplash)

Дана стаття — це українська адаптація, яка призначена в першу чергу для продуктових менеджерів. Однак, черкаській ІТ-спільноті бракує продуктових стартапів, а тому ми сподіваємось, що надихнемо вас на розробку власних продуктів. Не важливо, ви проектний менеджер чи програміст.

Онлайн-покупки, навчання та робота в Zoom — це все атрибути 2020 року. Світ цифровізується шаленими темпами. Тренди, які прогнозували на 5–10 років, використовують вже сьогодні, щоб бути “на хвилі”.

Крива Гартнера щодо нових технологій (2015) — порівняйте з сьогоденням

Карантин частково змінив наш світогляд, однак, культура споживання піднялась на новий рівень. Повна ізоляція виснажує, а звичайні бажання перемагають. Ті бізнеси, які вчасно змогли трансформуватися й запропонувати споживачеві оптимальне рішення — випередили конкурентів на роки.

Чудовий приклад впровадження інновацій — бренд Amazon. В чому секрет такого успіху? Томас Бонсірі поділився однією з методик, яка допомагає Amazon бути лідером ринку, а командам по розробці створювати корисні продукти.

Концепція PRFAQ

PRFAQ — це методика, що використовується для тесту ідеї продукту шляхом контакту зі споживачем.

Якщо простіше, PRFAQ — короткий пресреліз (PR), в якому розкрита суть проблеми, її значення, декілька клієнтських сценаріїв та форматів використання нового продукту. Доповнюється пресреліз списком швидких питань і відповідей або FAQ: про дату запуску продукту, його орієнтовну вартість та список найочікуваніших питань від споживачів.

Цей метод також згадується в книзі Lean Startup

PRFAQ стає основним “живим” документом продукту. Він постійно доповнюється новими ідеями, що покращують продукт, а також показує, на якому етапі роботи знаходиться команда. В такий спосіб команда тестує ідею на різних клієнтах, щоб дізнатися: чи продукт актуальний або ж нікому не потрібен?

Методика PRFAQ має кілька ключових переваг:

  • пресреліз, як інструмент піару, допомагає пояснити, навіщо створюється новий продукт чи послуга: в один момент ви переноситесь від народження ідеї відразу на презентацію, що допомагає об’єктивно оцінити її актуальність;
  • FAQ — це посібник, що допомагає вашим користувачам розібратися як працює система. І навпаки: питання від споживачів підказують розробникам, на що варто звернути увагу, щоб створити дійсно корисний продукт.
  • У такий спосіб ви ставите себе на місце юзера і розумієте, що може покращити вашу розробку.

Uber Travel: приклад використання методики PRFAQ

Уявіть себе директором Uber. Ви шукаєте нові шляхи розвитку бренду, тому на основі великих даних побудували гіпотезу в категорії “Подорожі”:

  • готелі та авіакомпанії потенційно є серйозними партнерами Uber, адже їхні клієнти — це люди, що часто бувають в робочих поїздках;
  • більшість поїздок в/із готелів та аеропортів відбувається з використанням транспорту Uber.

Якщо опустити деталі досліджень та гіпотез, ми можемо запропонувати наступну тезу: “понад 50% мандрівників пропустили або запізнилися на ділову зустріч через довге очікування та отримання багажу”. Прописуючи FAQ ви знаходите “болі” користувачів та формуєте ідеї щодо розв’язання їхньої проблеми. Відзначимо, що ви повинні створити 2 варіанти FAQ, якщо працюєте з різними аудиторіями, як Uber: з бізнесом (B2B) та клієнтами (B2C).

Щоб презентувати свою ідею ми вдаємося до інструменту пресрелізу. Ось що має бути всередині:

  • Заголовок — назва продукту, яку читач (ваша цільова) зрозуміє.
  • Підзаголовок — для якого ринку цей продукт і які плюшки він отримає. Одне речення під заголовком.
  • Резюме — стислий опис продукту та підсумок головних переваг. Припускайте, що далі цього абзацу не читатимуть, тож зробіть його класним.
  • Проблема — опишіть проблему, яку вирішує ваш продукт.
  • Рішення — опишіть, як ваш продукт елегантно вирішує цю проблему.
  • Цитата — гарна цитата від інвестора чи когось із команди чи з дослідження.
  • Як почати — опишіть, як легко почати користуватися вашим продуктом.
  • Цитата від клієнта — відгук вашого гіпотетичного клієнта, який уже спробував продукт.
  • Підсумок та заклик до дії — підводимо підсумок та підказуємо читачеві, до яких дій вдатися далі.

За посиланням ви можете ознайомитися із детальним пресрелізом, а ми представляємо для вас скорочену версію:

“Uber запускає Uber Travel, новий додаток від Whiteglove Uber для доставки вашого багажу в номер”, — заявив директор по продуктах Uber Джефф Голден.

Спираючись на дослідження SITA — 31% пасажирів отримують негативні емоції під час отримання багажу. Значна частина ділових подорожей проходить в очікуванні багажу в нескінченних чергах, а потім транспортування його в готель. Часто процес отримання багажу буває настільки довгим, що забирає весь ранок і мандрівники приходять на ділові зустрічі з ручною поклажею.

Все це створює дискомфорт, поганий настрій та складнощі, яких можна було уникнути. Люди повинні мати змогу відпочити від перельоту, встигнути на ділову зустріч або прогулятися містом. Саме тому Uber може стати для них ідеальним партнером по транспортуванню та доставці багажу.

Наша ідея — створити сервіс “консьєрж” для перевезення багажу. Новий додаток Uber як завжди легкий у використанні: користувачі сканують багажну бірку, вказують ім’я, назву готелю. Багаж відстежується в режимі реального часу, тому якщо вам щось потрібно забрати із валізи, то додаток дає змогу вносити корективи в доставці.

Uber, авіакомпанії та готелі є тісними партнерами й використовуючи звичайну багажну бірку можуть полегшити життя своїм клієнтам та покращити свій сервіс.

Для отримання додаткової інформації про службу Whiteglove і про те, як завантажити додаток, відвідайте вебсайт uber.com/travel.

Фото: JESHOOTS.COM (Unsplash)

FAQ — які можуть виникнути питання:

  • Які авіакомпанії та країни беруть участь у цій програмі?
  • Хто несе відповідальність за втрату мого багажу в процесі користування Uber Whiteglove?
  • Чи можу я отримати речі зі свого багажу під час вильоту?
  • Наскільки це відрізняється від інших існуючих послуг по перевезенню багажу?
  • Яким авіакомпаніям та партнерам у готелі слід надати пріоритет? Чому?
  • Як виглядає успішний кейс у Uber Whiteglove?
  • Який прогнозований вплив Uber Whiteglove на індустрію?
  • Який стратегічний вплив Uber Whiteglove?
  • Які найбільші ризики для здійснення цієї можливості?

PR як тест-драйв ідеї

PR — це швидкий спосіб перевірки концепції, але без складних макетів або прототипів дизайну.

Ми відправляємо описаний вище пресреліз, наприклад, 10-м PR-щикам та 10 власникам готелів, і чекаємо на фідбек. Таким чином, за декілька днів ви дізнаєтеся, наскільки актуальним є ваш продукт.

Інколи продукт не знаходить зацікавленості в споживачів, в інших випадках — всі з нетерпінням чекають релізу. А в третьому випадку, ви отримуєте додаткові питання, які допомагають створити нову ціннісну пропозицію, про яку ви навіть не задумувалися.

Переваги PRFAQ як інструменту

  • в текстовому форматі ідею легше презентувати різним людям, особливо якщо графіки команди розробки та керівництва не збігаються
  • всі думки викладені чітко й логічно, ніякий слайд не може передати інформацію так ясно, як FAQ
  • щоб ввести в курс справ нового члена команда не потрібно витрачати декілька годин, а то й днів — один документ презентує продукт з усіма деталями
  • тест продукту відбувається швидко, тобто ви відразу знаєте, чи актуальний продукт для споживача

Висновки

2020 рік змушує нас жити швидше та приймати важкі рішення “тут і зараз”, тому методика PRFAQ є напрочуд актуальною. Крім того, ми повинні розуміти, що зараз чудова можливість створити щось абсолютно нове та корисне для людства, а почати можна з нашого міста. Let’s do it with GeekHub!

Підготувала: Світлана Устименко

--

--

GeekHub

GeekHub надає безкоштовну можливість отримати практичні знання та навички в сфері ІТ. Дізнатися більше: http://geekhub.ck.ua