Навчаючи ми вчимося самі або Чому варто стати ментором GeekHub

GeekHub
3 min readMar 9, 2020

Історія безкоштовних ІТ-курсів GeekHub налічує вже більш як 9 років. Цікаво, що часто курси є корисними також для викладачів, адже 50% з них — наші випускники. І не дарма. Пропонуємо вам переклад замітки Майкла Сіммонса Explanation Effect: Why You Should Always Teach What You Learn.

“Я не знаю, про що думаю, доки це не запишу”, ― Джоан Дідіон

Це така своєрідна іронія життя: найшвидший та найкращий спосіб навчитися чогось — це поділитися знаннями з іншими. Як тільки ви щось дізналися — не тримайте в собі.

Знання хоче бути вільним. Відпочити у свідомості інших людей і поєднуватися з іншим знанням. Це від природи соціальний організм,
тому навчання — це кисень знань.

Викладаючи те, що тільки-но дізналися самі, ви провокуєте магічні речі:

Ви не тільки навчитесь швидше у процесі навчання інших, але й також:

  • Допоможете досягти успіху іншим
  • Побудуєте глибші стосунки з колегами
  • Створите репутацію розумної та щедрої людини
  • Станете кращим вчителем
  • Отримаєте зарплату (якщо ви вчитель, тренер, консультант чи письменник)

Як пояснювальний ефект допомагає вчитися швидше

“Коли навчаємо, вчимося самі”, — Сенека

Освіта — це НЕ про споживання інформації. З мого досвіду менторства сотень людей, майже ніхто не користується системою з обробки інформації. Це все одно, якби люди просто сиділи й очікували, що навчання станеться автоматично після того, як вони прочитають книгу, прослухають подкаст, переглянуть лекцію або переживуть якийсь досвід.

Дивлячись на текст і сподіваючись на засвоєння інформації — це ніби дивитися на їжу і сподіватися отримати її поживні речовини. Нам потрібно перетравити життєвий досвід так само, як ми перетравлюємо їжу.

Без якоїсь форми активної обробки, як-от викладання, майже все, що ми читаємо, втрачається протягом тижнів. До того ж, коли навчаєте когось, то це цікавіший і веселіший спосіб засвоювати матеріал самому.

То який найпростіший спосіб почати?

Створення освітнього щоденника змінить ваше життя

“Ніхто так багато не дізнається про предмет, як той, хто змушений його викладати”, ― Пітер Дракер

Одне Гарвардське дослідження показало, що “працівники, які витрачали останні 15 хвилин кожного дня свого навчального періоду на записування роздумів про тренінг, показали на 23% кращі результати фінального тесту, аніж інші співробітники”. Уявіть, що витрачаєте 8 годин на навчання, а потім ще 15 хвилин на рефлексію про те, що ви дізналися за день. Неймовірно, але ці 15 хвилин, що є лише 1/33 від загального часу, приносять 20% від загального навчання.

А тепер уявіть, що сталося б, якби ви щодня витрачали 15 хвилин на роздуми над засвоєними уроками та ділилися цим з іншими?

Я маю відповідь …

Вчитися кожного дня на 20% більше та накопичувати цей складний відсоток знання протягом багатьох років докорінно змінить ваше життя.

Через ефект пояснення я почав витрачати одну годину на день для роздумів про своє навчання в коледжі, і з того часу ніколи не припиняв. Я особисто відношу цю звичку до душевного спокою, швидшого навчання і допомоги в старті кар’єри письменника та вчителя.

Віднедавна я створив групу у Фейсбуці під назвою “Освітній Щоденник” (Daily Learning Journal), в якій зараз понад 5000 членів, щоб допомогти іншим також створити цю звичку. Ось як це працює:

1. Ви ділитесь своїм засвоєним уроком. (Принаймні раз на тиждень. Але спробуйте щодня)

2. Розміщуєте хештеги за своїми темами. (Таким чином, ви та інші члени групи можете читати уроки за темами, які вас цікавлять найбільше)

3. Читаєте та коментуєте уроки інших людей. (Отже, ви можете вчитися, але також ви можете знайти споріднені душі, які навчаються подібних речей)

Долучитися до Групи у Фейсбук >>

Познайомитися з GeekHub.ck.ua

Читати про Ландшафт ІТ-курсів Черкас та України.

--

--

GeekHub

GeekHub надає безкоштовну можливість отримати практичні знання та навички в сфері ІТ. Дізнатися більше: http://geekhub.ck.ua