Автономні команди: як працює фінансовий єдиноріг TransferWise

GeekHub
5 min readNov 24, 2020

--

Фото: @anniespratt (Unsplash)

Дана стаття є українською адаптацією, яка буде корисною в першу чергу засновникам IT-компаній, PM та team lead.

Робота в команді — важливий елемент будь-якого успішного проєкту. Кожна компанія має власну структуру та процес роботи. Хтось керується вже відомими методологіями, підлаштовуючи їх під команду та проєкти, а хтось — створює власну. Сьогодні ми хочемо поділитися підходом до побудови та управління командами успішної міжнародної компанії TransferWise.

У своєму блозі TransferWise розкриває деталі структури компанії та ділиться порадами щодо організації команд. У TransferWise немає традиційної ієрархічної структури, всі працюють в незалежних, автономних командах. Ось лише декілька питань, які порушуються в цьому посібнику:

  • Що таке “автономна команда”
  • Чому TransferWise обрав цей підхід?
  • Структура автономної команди
  • Роль менеджменту в автономних командах
  • Переваги та недоліки цього підходу

Поїхали!

Автономна команда

Всі учасники такої команди максимально взаємодіють із клієнтом, тому розуміють персональну відповідальність за всі роботи. Команди можуть самостійно вирішувати завдання в рамках свого проєкту, визначати пріоритетність без контролю керівництва. Також це означає, що вони можуть швидко рухатись і запускати кілька проєктів одночасно.

Як це працює?

Кожна команда існує як самостійний юніт. Усі спеціалісти не просто досконально вивчають проєкт, кожен знає клієнта особисто, його продукт та задачі, які повинна вирішити команда. Вони самостійно визначають пріоритети та разом шукають шляхи їх рішення: тут підключається командне мислення та індивідуальний підхід.

Також важливо, щоб команда завжди шукала зворотний зв’язок, адже вся виконана робота повинна бути ефективною. Ефективність вимірюється різними KPI. Щоб їх досягти, TransferWise залучає різних спеціалістів: розробників, дизайнерів, продуктових менеджерів і, навіть, аналітиків, юристів чи банкірів (якщо потрібно).

Кількість автономних команд у TransferWise. Джерело: https://cutt.ly/6hoGIZp

Чому TransferWise працює у такому форматі?

Світ змінюється. Щодня. Щоб бути завжди “в темі”, потрібно бути дуже гнучкими в процесі роботи над проєктами. Формат автономних команд дозволяє швидко адаптуватися, масштабуватися та змінювати фокус в діяльності, якщо цього вимагає ринок.

Структура роботи автономних команд TransferWise

В більшості ми використовуємо горизонтальну структуру з мінімальною ієрархією та тристороннім підходом:

  1. Автономні команди досконало знають область своєї роботи, тому самостійно вирішують поставлені задачі.
  2. Автономні команди працюють у своєму племені. Це такі групи, що об’єднують різні команди, які працюють у схожому напрямку.
  3. Кожне плем’я має свого лідера, а за племена відповідає наша лідерська команда (VPs).

Варто відзначити, що не всі команди в TransferWise працюють в автономному форматі. Окремо у нас функціонують команди з розвитку компанії: підтримка клієнтів, маркетинг, PR та інші. Також є ще формат “Гільдій”, наприклад: Analytics, iOS та Android. В гільдії збираються спеціалісти з різних команд, але з подібними навичками. Вони діляться досвідом, допомагають порадами та планують свій розвиток.

Автономні команди формують племена (напрямки роботи в компанії). Джерело: https://cutt.ly/ShoGLZP

Інструменти та процеси

Автономність розповсюджується не лише на формат роботи, а й на інструменти. Наші розробники використовують технології, які є для них найбільш зручними. Хоча є кілька, які використовуються всією компанією:

  • Confluence: ефективний обмін знаннями з колегами
  • Jira: відстежує проєкти та проблеми для кращого управління
  • Slack: для внутрішнього та позаробочого спілкування

Кожен наш проєкт — це експеримент із методиками керування проєкту: від Scrum, Kanban до абсолютно вільної структури. Ми хочемо, щоб наші команди оптимізували свої процеси та налаштували те, що їм найбільше підходить. Не існує універсального підходу.

Часто команди переглядають свій підхід після кожного квартального спринту, щоб оптимізувати свої процеси. Одну чверть вони можуть експериментувати лише з письмовими звітами, іншу — зустрічатися щодня на мітинги. Наш підхід доручає командам знайти рішення проблеми, але дає їм свободу щодо її досягнення.

Як розставляти пріоритети

У них велика місія: гроші без кордонів. А для цього потрібно зробити чимало. Пріоритезація починається з клієнтів. Автономні команди прислухаються до своїх клієнтів, спостерігають за їх діями, щоб обрати найкраще рішення з найбільшим впливом на роботу сервісу та всієї організації.

Наприклад, служба підтримки збирає всі контакти й тікети, отримані через пошту, телефон чи соцмережу, й розбиває на категорії. Таким чином визначаються найбільші проблемні місця й автономні команди можуть почати дизайн рішень.

Роль менеджменту в роботі автономних команд

Керівництво компанії взаємодіє з командою на всіх етапах. Ми навчаємо, даємо поради, допомагаємо у розв’язанні поставлених задач. Адже наше головне завдання, щоб команди самостійно будували стратегію роботи над проєктом, а ми лише підштовхували їх у вірному напрямку.

Наразі в TransferWise близько 60 автономних команд, хоча під кінець 2020 може бути й 70. Такий формат дає нам гнучкість, адже ми можемо максимально швидко збільшити їх кількість, якщо цього будуть вимагати нові проєкти. Тобто, автономні команди дозволяють компанії масштабуватися досить просто.

Фото: @isword (Unsplash)

Як TransferWise ділиться знаннями всередині компанії

TEX sessions: щоп’ятниці ми зустрічаємося для обміну інформацією, знаннями та новинами. Говоримо про нові фреймворки, інструментарій чи інновації. Такі зустрічі сприяють дружній атмосфері та професійному росту, адже ми вчимося один в одного.

Quarterly Tech Days: щокварталу ми проводимо «Tech Days», де команди представляють свої найкращі рішення та оновлення продуктів, які потім спільно обговорюємо.

Переваги та недоліки автономного підходу

Переваги:

  • Швидкість
  • Усунення бюрократії “згори”
  • Самостійне керування власним часом
  • Збільшення довіри між колегами
  • Можливість масштабуватися

Недоліки:

  • Обмін інформацією складніший
  • В автономних командах розивати великі проєкти (як платформи) — це виклик
  • Дублювання роботи
  • Включення в роботу — досить складний процес

Як бачимо, автономний підхід має багато переваг, але водночас є досить складним. Аналізуючи структуру своєї компанії чи команди вам варто задуматися чи є що оптимізувати та який шлях краще обрати. Якщо у вас є досвід роботи у форматі автономних команд або ви самостійно побудували такий процес, поділіться досвідом у коментарях чи напишіть нам: info@geekhub.ck.ua

Інші статті на цю тему

Команда GeekHub готує великий матеріал про черкаські IT-компанії та формат їхньої роботи. Ми хочемо поділитися досвідом з майбутніми підприємцями, а ще вважаємо, що компанії завжди можуть почерпнути цікаві ідеї у своїх колег. Якщо вам цікава співпраця, напишіть нам на пошту або в приватні повідомлення на Фейсбук.

--

--

GeekHub

GeekHub надає безкоштовну можливість отримати практичні знання та навички в сфері ІТ. Дізнатися більше: http://geekhub.ck.ua